Prva spletna airsoft trgovina na Slovaškem

50 000 kosov blaga na zalogi

magnify Iskanje
EUR

Kako začeti s HPA

16.3.2023 Catus.sk Pregledi airsoft pištole

Hej, fantje.

Po dveh letih uporabe AEG sem svoj arzenal razširil z motorjem HPA in tako dopolnil trojček (AEG, GBB, HPA). Ker sem bil človek AEG, seveda o tem nisem vedel ničesar. Zato sem se odločil, da zapišem nekaj besed, če bi kdo razmišljal o tem, da bi začel s HPA. Dokler denar ni problem, gre za razmeroma preprost postopek, pri katerem je treba le malo raziskati in vse je pripravljeno. Na splošno je pridobivanje informacij o HPA "naporno", vendar je dobro opisano na tujih forumih.

Kaj je HPA?

 • iz angleščine "High pressure air" (visokotlačni zrak)
 • Sistem je sestavljen iz "zračnega obroča", ki je vaša posoda za zračni tlak z izhodnim regulatorjem, 2-stopenjskega regulatorja za nastavitev izhodnega PSI in "cevi".
 • Druga komponenta je motor HPA, ki ga imate v pištoli in je odgovoren za "streljanje" in delovanje pištole.
 • Puško BB poganja stisnjen zrak s tlakom 3000/4500 PSI, ki se v pištolo "odmerja" prek motorja HPA ali iz kanistrov CO2.
 • Da se ne bi poškodovali, zrak v pištolo "priteče" z znižanim tlakom, približno 40-200 PSI. (Na primer, v steklenici imamo 3000 PSI, izhodni regulator na steklenici ga bo zmanjšal na ~800 PSI, drugi regulator na steklenici pa na 0-250 PSI, odvisno od regulatorja).

Zakaj bi kdo želel imeti HPA?

 • Prilagodljivost mejnih vrednosti (lahko se prilagodi vsakemu ukrepu)
 • Ko se naveličate ene pištole, potrebujete samo novo telo in ste končali (do določene točke, seveda)
 • Tišina delovanja
 • Manjša kompleksnost sistema
 • Lahko "hranite" tudi svoje plinsko orožje
 • Morebitna odsotnost baterije (pri povsem mehanskih motorjih)
 • Prosti fitko pri polnjenju s črpalko

Slabosti ?

 • S seboj morate nositi "bombo" (lahko se odpravi s tankom v zalogi)
 • Precej draga (čeprav je danes precej primerljiva z "visokim razredom" v airsoftu AEG)
 • Negativen pogled skupnosti airsofta na to platformo

*Napotek za sovražnike

Na splošno o HPA kroži precej negativnega govora v zvezi z omejitvami goljufanja na dogodkih. Za to so krivi samo fantje in fantje, saj ker ta sistem stane veliko denarja, gre aroganca lastnikov (kot pri vsem, kar zahteva denar) z roko v roki z njo. Drugič pa je tu še "nevednost" oziroma neznanje/nesposobnost organizatorjev prireditev (častne izjeme), ki nimajo pojma, kako to preprečiti. Ljudje z AEG (menjava vzmeti med igro, v ICS človek za to potrebuje 15 sekund) ali GBB (zeleni plin zamenja rdeči plin itd.) vedo, kako goljufati, vendar je HPA pri tem verjetno najbolj "udoben".

Kako pravilno nadzorovati HPA igralca ?

 • Organizator bi moral od igralca zahtevati, da ima regulator, ki ga je mogoče "zakleniti", tj. preprečiti prilagajanje tlaka (upam si trditi, da ima 95 % regulatorjev to funkcijo).
 • Ob prvi meritvi si zapišite, pri koliko J igralec igra, izmerite ga s strelivom, s katerim bo igral, in na regulatorju zapišite tudi PSI. Zaklenite regulator.
 • Če se kdo pritožuje, je mogoče zelo hitro preveriti, koliko J je bilo izmerjeno in nastavljen PSI ter kakšno je dejansko stanje.

Kaj potrebujemo za začetek ?

Ko želite začeti s HPA, morate poznati odgovor na naslednja vprašanja : V katero pištolo želim vgraditi motor HPA ? Ali želim imeti svetilko ali izključno mehanski motor HPA ? Kakšno znamko motorja želim ? Ali želim imeti sistem zaprtega ali odprtega vijaka? Kakšno dolžino cevi in katere končne pokrovčke želim uporabiti? Kakšno vrsto regulatorja želim imeti? Kakšno steklenico želim imeti s seboj?

 • Steklenica HPA - zelo pogosta velikost je 0,8 l (48 cm3) pri 3000 PSI. Obstajajo tudi druge različice (0,2 l, 1,1 l) z največjim tlakom do 4500 PSI. Te stanejo približno trikrat več kot 3000 PSI. 0,8L/3000 PSI zlahka zadostuje za 2000-3000 kroglic (odvisno od motorja HPA in PSI, s katerim igralec strelja. Običajne blagovne znamke, ki so na voljo na našem trgu: Powair, ASG, Ninja. Biti morate "previdni" in preveriti, ali bo vaš regulator 2. stopnje potreboval "ravno" ali "zaobljeno" iglo, saj obstajata ti dve različici. Druga možnost je bombica CO2 (12 g/33 g), ki jo lahko namestite v "zadek" pištole, kjer je vgrajen regulator 2. stopnje ... vendar je to tako "napredna" stopnja HPA, bi rekel.
 • Regulator 2. stopnje - "pljuča" sklopa HPA. Nameščen je na jeklenko HPA in uravnava izhodni tlak. Običajno je pred dogodkom nastavljen na določeno izhodno vrednost PSI in "zaklenjen" s ključavnico, tako da ga ni mogoče poškodovati (s potegom, črvom, nalepko). Običajne blagovne znamke in modeli.
 • Cev od regulatorja do enote HPA - različne barve in zaključki. Paziti morate, kakšen tip priključka imate na regulatorju in kakšen na motorju. "Ameriški" zaključki so standardni, v EU pa lahko pri Mancraftu običajno dobite EU zaključke ali neposredno na 6 mm cevi. Pričakujemo, da bo cev dovolj dolga in prožna. Blagovne znamke so enake kot pri regulatorjih.
 • Cev motorja HPA iz pištole (IGL) - Ta cev je za red velikosti "tanjša" kot cev iz steklenice HPA. IGL so specifične za določen motor (npr. P* Kythera ima drugačno velikost IGL kot P* F2) En konec je privit v motor HPA, drugi pa štrli iz pištole. Večinoma je brez končne kapice, zaradi vrste konca cevi iz regulatorja pa je treba kupiti ustrezno končno kapico. "Standardna" je cev s premerom 6 mm (zunanji premer), zato je treba kupiti le vtičnico za "hitro priključitev" 6 mm -> US male (v primeru, da se cev iz regulatorja konča z US female), da jo boste lahko priključili. Kar zadeva blagovne znamke, je na našem trgu precej omejena (Top je Amped, vendar ga morate uvoziti iz Velike Britanije ali, če imate srečo, iz EU). Epes izdeluje "IGL", vendar ga ne privijete v "motor". Včasih si "privijačil" spodnji del mešalnika s hitrim priključkom 1/8NPT samica -> 6/4 mm ... To je lep sistem, vendar te lahko preseneti, ko pričakuješ, da se bo prilegal motorju.
 • Motor HPA - "srce" sklopa HPA. Obstajajo mehanski in elektronski sistemi. Odprti vijaki / zaprti vijaki. Biti morate previdni in izbrati "tip" motorja, ki bo ustrezal mechaboxu določenega orožja (npr. različice V3 ne boste vtaknili v V2 itd - sistem kot v svetu AEG) + preverite "tip" in dolžino šobe, s katero je sistem opremljen. Blagovne znamke, kot so Mancraft, Polarstar, Wolwerine. Kateri motor izbrati, bi bilo za ločen prispevek, zato ne bom po nepotrebnem kompliciral.
 • Polnjenje steklenic - bodisi ročna črpalka - črpalke PCP (ne razumem, ko želite spajati steklenice s tlakom 4500 PSI. Samo za primerjavo, 0,8 l/3000 PSI traja približno 25 minut čistega črpanja, medtem ko je od 2000 PSI naprej to precejšen zalogaj. 3000-4500 mora biti ubijalsko) ali visokotlačni kompresor. Obstaja tudi "prelivanje" iz potapljaške steklenice, vendar tega ne vidim kot možnost za "začetnika".

Kar se mene tiče, bi priporočil motor Polarstar F2 ali Kythera (če nekdo želi mehanski motor), mini regulator Redline SFR (recenzije pravijo, da je najboljši regulator na trgu), steklenico 0,8 l/3000 in črpalko za domov.

Osebno sem na koncu predelal ICS PAR Mk3 (deljeni menjalnik je za HPA malce bolečina v riti, vendar se to da narediti) v P* Kyther z regulatorjem Maxxflow, steklenico Powair 48/3000 in Amped IGLk. Pregled svoje sestave bom objavil ločeno, če kdo v prihodnosti načrtuje Kythero.

Zdenko Kobezda

Avtor

picture